Květy bílé, vonné, samosprašné. Plody jsou peckovice se dvěma zrnky kávy. Kávovník je rostlina velmi dekorativní, nenáročná a odolná.
Je vždyzelený keř nebo malý stromek s vodorovně rozloženými větvemi. Má velké, lesklé, tmavozelené, kožovité, protistojné a celokrajné listy. Květy jsou drobné, bílé, voňavé, uspořádané do svazků. Plody - bobule asi 1,5 cm dlouhé - zpočátku zelené, po dozrání tmavočervené, připomínající višně. Plody mají dužnaté, nasládlé oplodí, obsahují dvě semena - kávová zrna. Kávovník není náročný na pěstování. Je to teplomilná rostlina, která roste dobře v místnostech s ústředním topením. Je ho však třeba chránit před prudkým sluncem. Nejlépe se mu daří v polostínu. Vyžaduje hojnost vláhy v půdě, vyhovuje mu vyšší vzdušná vlhkost. Doporučuji mlžit a použít odpařovače vody pod rostlinou. Po čas vegetace přihnojujeme např.: Floran, Vegaflor, a ke starším rostlinám při přesazování přidáváme humózní zeminu. V bytových podmínkách 4-5leté kávovníky kvetou v květnu a to každý rok. Kávovník je samosprašný. Není vhodné měnit stanoviště a polohu rostlině, starší rostlinu již nepřenášíme do jiného pokoje. Po odplození větvičku řežeme na 2-3 očka, aby plynule tvořily zdravé, dobře olistěné větve, na kterých se v dalším roce vyvinou plody. V zimním období není kávovník náročný na světlo, ale teplota v místnosti nemá klesat stabilně pod +10°C. Při 0C° mrzne; nejlépe přezimuje při teplotě +18°C. Plod dozrává za 9 měsíců. Chorobami a škůdci u nás netrpí. Přesazovat v období od února do března - před kvetením, mladé rostliny každoročně, starší za 2-3 roky. Půda - směs listovky a rašeliny s pískem, starším rostlinám 1 díl drnovky, Ph od 5,5-6,5. V příliš suchém prostředí hnědnou listy a opadávají. Z jednoho keře přes 1 m vysokého Ize získat až 1/2 kg dužnatých plodů, které otrháme postupně, jak dozrávají (červené až fialové). K použití se semena fermentují (tím ztrácejí klíčivost) a pak v elektrické troubě nebo teflonové pánvi praží. Ze suchých zbytků dužniny můžeme připravit po spaření vařící vodou výborný osvěžující čaj. Rostlinu po vybalení chraňte nejméně 3 dny před přímým sluncem.